dilluns, 7 de març del 2016

Singles Enamora't (2008)

Títol
Singles Enamora't

Format, país i idioma original
Sèrie valenciana en valencià i castellà

Gènere i durada
Sitcom. 1 temporada de 13 episodis (55 min. cada u)

Estrena
Dilluns 29 de setembre del 2008







Emissió


Per Canal Nou els dilluns en prime time de setembre a desembre del 2008
Per TVVi



Direcció
Alberto Fernández Argüelles, Pau Martínez (3 episodis)

Guió
Rafael Calatayud, David Marqués

Producció
Kiko Martínez, José Jaime Linares, Miguel González

Empreses productores
Nadie Es Perfecto, RTVV

Repartiment

Marta Chiner - Mònica Monferrer - Juan Mandil - Rulo Pardo - Pep Sellés - Núria Herrero - Nelo Gómez
Enrique Arce - Diana Palazón - Pau Durà - Cristina Perales

  • Pau Durà (Alcoi, 1972) és Juli
  • Cristina Perales (Valéncia, 1970) és Laura
  • Enrique Arce (Valéncia) és Fran
  • Diana Palazón (Elx, 1976) és Glòria
  • Mònica Monferrer (Barcelona) és Mari Pau
  • Marta Chiner és Rosa
  • Pep Sellés és Àlex
  • Rulo Pardo és Bruno
  • Nelo Gómez és Maxi
  • Núria Herrero (Valéncia, 1987) és Paula
  • Juan Mandil és Pepe

Sinopsi

A Juli (Pau Durà), de trenta-cinc anys, l'acaba d'abandonar Laura (Cristina Perales), la seua xicota de tota la vida, amb qui vivia. A més de la por que li fa que la seua vida emocional desaparega, ha de buscar algú amb qui compartir pis, ja que no pot pagar-lo només amb el seu sou.
Fran (Enrique Arce), de trenta-sis anys, és amic de tota la vida de Juli. Etern Peter Pan, vividor i triomfador en els negocis, però ara arruïnat i sense un xavo, veu l'oportunitat de ficar-se en el pis del seu amic per la mínima quantitat de diners possible o, si pot ser, per la cara.
Glòria (Diana Palazón), de trenta-un anys, ha passat de ser l'executiva número u en una gran multinacional europea a buscar-se la vida en la seua Valéncia natal després de cometre un error milionari i, a la seua edat, busca pis per a compartir.
Són singles (fadrins): tenen trenta-tants anys, no tenen parella estable, no han format una família (i, si ho han intentat, han fracassat) i han arribat a eixa edat allargant la joventut al màxim.

Mostra (5 min.)


Singles Enamora't és una sèrie de 13 episodis que es va emetre per Canal Nou cada dilluns en prime time a partir del 29 de setembre del 2008. Es tracta d'una comèdia de situació sobre les dificultats emocionals, econòmiques i, en general, vitals d'uns personatges que formen part d'una generació (la nascuda a finals de la dècada de 1970) marcada per l'individualisme.

U dels directors, Alberto Fernández Argüelles, ja havia col·laborat amb RTVV en les sèries Negocis de Família (2005), Les Moreres (2007) i L'Alqueria Blanca (2007) i, després del producte que ara ens ocupa, participà en Bon Dia, Bonica (2010). Pel que fa a l'altre director, Pau Martínez (Valéncia, 1974), havia treballat amb RTVV en un seguit de documentals i tornaria a fer-ho en Gormandia (2010) i en les ficcions Unió Musical Da Capo (2010) i L'Alqueria Blanca (des del 2010).

La sèrie Singles Enamora't va ser produïda i concebuda íntegrament per la productora valenciana Nadie Es Perfecto per a RTVV, amb un equip quasi completament valencià (elenc artístic i tècnic, guionistes, direcció...). A més, el seu repartiment de qualitat ens va donar l'oportunitat de vore cares que s'havien fet ben conegudes en els canals d'àmbit estatal, però que l'espectador mitjà no reconeixia com a valencians. D'eixa manera, recuperàvem i valoràvem el talent de casa. Hi destaquen quatre actors:

Cristina Perales - Pau Durà - Diana Palazón - Enrique Arce

  • Diana Palazón (Elx, 1976) va debutar en les telenovel·les valencianes Herència de Sang (1995-1996) i A flor de pell (1997) per a passar a triomfar en la televisió d'àmbit estatal (Al Salir de Clase, Hospital Central...);
  • Pau Durà (Alcoi, 1972) ja havia destacat tant en la televisió catalana (Plats Bruts) com en l'espanyola (7 Vidas);
  • Enrique Arce (Valéncia) havia aparegut en sèries espanyoles d'èxit (Periodistas, Compañeros...) i actuava per primera volta en valencià;
  • Cristina Perales (Valéncia, 1970) va debutar en la primera sèrie de producció pròpia de Canal Nou (Benifotrem, 1995) i ja havia fet carrera en el cine (Arena a les butxaques, 2006).
Fora dels actors, hi hagueren diversos cameos de personalitats d'altres àmbits de la societat valenciana, com ara Raül Albiol (jugador del Valéncia CF, ara en el Nàpols), Pere Fuset (polític i faller) o José Manuel Casañ (cantant del grup Seguridad Social). De fet, este darrer és l'intèrpret del tema principal de la sèrie: On està el nostre error sense solució (adaptació de l'èxit dels anys 80 Ni tú ni nadie d'Alaska y Dinarama):


En els episodis, conviuen el valencià i el castellà, cosa que podia enganxar més gent. Tanmateix, hi hagueren crítiques pel fet que, quan apareixia en escena un personatge castellanoparlant (n'hi havia un parell de fixos), els valencianoparlants assovint es passaven automàticament al castellà. Certament, això reflectix, en bona part, la realitat diària dels carrers valencians; ara bé, des del moment que es convertia en una pràctica habitual en una ficció de RTVV, entrava en contradicció amb la funció de la corporació de contribuir a normalitzar socialment l'ús del valencià.

Encara que va ser una aposta molt forta de la cadena, els resultats pobres d'audiència (injusts per a un producte de bona qualitat) no permeteren renovar la sèrie per a una segona temporada. D'eixa manera, després d'uns tres mesos en antena i una volta emesa la primera (i única) temporada de 13 episodis (per cert, amb un final molt obert), Singles Enamora't es va acabar.


Un projecte necessari (una sitcom valenciana i en valencià amb un format d'èxit internacional -Friends, Plats Bruts, 7 Vidas...- i un públic potencial d'edat mitjana que posara en valor els professionals en la seua pròpia terra), però que havia tardat massa anys en arribar i que, per alguna raó, no aconseguí quallar entre els espectadors. De les cendres d'aquell fracàs (que contrasta, per exemple, amb l'èxit que obtingué L'Alqueria Blanca per aquells anys, amb una altra franja d'edat), esperem que eixirà més d'un encert de la Televisió Valenciana que ve.

Este producte no ha sigut comercialitzat en valencià, però el podeu vore ací.

Si pots aportar mostres d'altres materials, escriu-nos a:
 ficcioenvalencia@gmail.com