dilluns, 6 de març del 2017

Entrevista a Jaume Costa, cantant de Bola de Drac i altres

Parlem amb el cantant Jaume Costa, que va donar veu a moltes de les cançons que es varen sentir en la versió valenciana de les sèries Bola de Drac i Bola de Drac Z, adaptades per Fernando Romero. Gràcies per la col·laboració al grup Volem que torne Bola de Drac a Televisió Valenciana.


És un honor entrevistar-te, Jaume. Gràcies per atendre'ns.
Gràcies a vosaltres per comptar amb mi i perdoneu el retard, ja que la salut no m'acompanya, però ja estic més bé.

Els qui et seguim sabem que la teua vida està molt lligada a la música. ¿Com és que et va vindre esta passió?
Gràcies a la influència de ma mare i a la virtut que tinc per a la música, amb poca edat ja cantava i tocava la guitarra i el piano.

Jaume Costa i Coral Cubells, actuant en el programa La Voz de Telecinco (2015)

Tu ja tenies relació amb l'estudi Pertegàs (Xirivella) abans que t'associàrem a Bola de Drac
La meua dona, Coral, i jo teníem llogat l'estudi menut de Pertegàs, on m'encarregava, amb el meu amic Alfonso Gimeno, de fer totes les programacions de música per als estudis. Coral i jo érem, al costat d'altres cantants, les veus de tot el que es cantava en els estudis.

¿És per això que et varen triar a tu per a interpretar l'opening de Bola de Drac?
Un dia, el director dels estudis [Fernando Romero] em va tocar per a dir-me que hi havia una cançó per gravar i no tenia clar quina veu triar. Vaig provar jo i així es va fer la cançó de la capçalera de la sèrie. Així va ser com varen triar la meua veu.


Opening de Bola de Drac, per Jaume Costa:


(Activeu els subtítols per a vore la lletra)

¿Quins records guardes d'aquella primera gravació? Parlem de l'any 1990 o 1991.
Fa molt de temps d'allò, però mai vaig imaginar que tinguera tant d'èxit.

Després vindrien uns altres temes que sonaven dins dels capítols.
A mida que anaven eixint, jo anava posant la veu. Eren moments molt bons per als estudis i per als artistes que treballàvem en Pertegàs.

En acabar la primera sèrie, va començar la segona, anomenada Bola de Drac Z. El primer opening, amb eixe mateix títol, el va interpretar la teua dona, Coral Cubells.
Coral és una gran cantant i intèrpret i no vàrem dubtar que era la millor veu per a la sèrie.


Primer opening de Bola de Drac Z, per Coral Cubells:

(Activeu els subtítols per a vore la lletra)


Les cadenes autonòmiques es varen quedar sense episodis per emetre en un moment de màxima audiència i expectació. Quan per fi se'n varen adquirir més (i Canal Nou era la primera cadena d'Espanya en emetre'ls, superant el 50% d'audiència), tu vares interpretar una nova cançó d'inici: el famós «No Res», que es va estrenar el Nou d'Octubre de 1992. ¿Què podries contar-nos d'aquell moment?
En eixos anys, Coral i jo estàvem en TVE amb María Teresa Campos i vàrem viure allà tres anys. Llavors vàrem vindre a uns altres estudis que estaven en Gandia [Sonomàgic] per a posar veu a unes quantes sèries de dibuixos, com ara Sylvan i Isidor.


Opening definitiu de Bola de Drac Z («No Res»), per Jaume Costa:

(Activeu els subtítols per a vore la lletra)


A banda dels dibuixos animats, ¿què més recordes haver cantat en valencià?
Moltes campanyes de publicitat.

La gran Montse Anfruns (1958-2014), veu de Bulma i de C-18 entre altres, va cantar el primer ending. Pensàvem que també t'havia acompanyat en l'última cançó que interpretares per a Bola de Drac Z, «Mind Power... Ki» (que anava dins de l'episodi 139 i és l'única versió que se n'ha fet en Espanya), però en realitat qui canta amb tu és Coral. ¿Recordes aquelles gravacions?
M'enrecorde molt de Montse. Era una bona professional i tenia una veu magnífica, però mai vaig cantar al seu costat.


Cançó «Mind Power... Ki», per Jaume Costa i Coral Cubells:

(Activeu els subtítols per a vore la lletra)


L'any 2015, en ocasió del Saló del Manga de Valéncia, es va organitzar la segona trobada dels dobladors de Bola de Drac. Amb tu, vàrem viure un moment màgic quan tornares a interpretar aquella primera cançó uns vint-i-cinc anys després. ¿Com va ser per a tu l'experiència?
Després de tants anys, va ser molt bonic i repetiria les voltes que feren falta.


Opening de Bola de Drac, per Jaume Costa, en el Saló del Manga de Valéncia del 2015:

(Cançó a partir del minut 3:17)


Com a seguidors de Bola de Drac i de la Ficció en Valencià, ens sentim uns afortunats per tindre la majoria de les cançons de la sèrie doblades al valencià, quan la majoria de doblatges no les varen incloure. Estaríem molt contents, Jaume, si comptaren amb tu per a les noves cançons de Bola de Drac, ja que la versió valenciana de Z no es va acabar de doblar i ara existixen més productes de la saga (Kai, GT, Super, films...). T'agraïm molt que hages volgut compartir els teus records amb nosaltres.
El que faça falta. La veritat és que, si no fóra per vosaltres, açò s'hauria perdut. Gràcies per la paciència i pel treball que esteu fent.

Jaume Costa i Coral Cubells, cantant en el Rompeolas Piano Bar, local que regenten