dimecres, 26 de juliol del 2017

L'Alqueria Blanca (2007-2014)


Títol
L'Alqueria Blanca

Format, país i idioma original
Sèrie valenciana en valencià i castellà

Gènere i durada
Drama d'època. 202 episodis (i un especial) de 45-75 minuts en 11 temporades

Estrena
Diumenge 23 de setembre del 2007

Emissió
  • Per Canal Nou els diumenges en prime time (2007-2013)
  • Directament a DVD els episodis 198-202 (2014)
  • Repeticions: per Canal Nou, de dilluns a divendres per la vesprada (estius); per À Punt, de dilluns a divendres per la vesprada i, la temporada 11, els dimecres per la nit (2019).


L'Alqueria Blanca és la sèrie d'acció real més popular de la història de la televisió valenciana. Entre la seua estrena en el 2007 i el tancament de Canal Nou en el 2013, va ser el producte franquícia de la cadena. Cada nit de diumenge, molts milers de valencians (des de tot el territori i tant valencianoparlants com castellanoparlants) la sintonitzaven i marcaven uns índexs d'audiència extraordinaris. Com a conseqüència de més de sis anys d'èxit, personatges com ara Tonet, Dora, Jaume, Blanca, Don Miquel, Anitín, Sento i un llarg etcètera seguixen estant presents en la memòria i en l'imaginari col·lectiu d'una bona part dels valencians.

Cançó completa subtitulada


Esta ficció està ambientada en els anys 1960 i reflectix la vida d'un poble de l'interior de l'Alcoià. En un ambient eminentment rural i marcat per les grans diferències entre les dos famílies més representatives del lloc, els Pedreguer i els Falcó, es viuen una sèrie d'històries amb l'amor per damunt de la diferència de classes, l'enveja, la gelosia i l'escàndol davant d'alguns dels avanços imparables de la societat com a eixos principals de l'argument. El que podria resultar un poble tranquil en què es reflectix la vida absorta dels seus habitants, allunyats de les grans ciutats, dels mitjans de comunicació i dels avanços de la societat, es convertix en l'escenari d'una lluita de classes, poder i terres.

Els episodis es gravaven en els platós de la Ciutat de la Llum d'Alacant i en els exteriors de la Colònia de Santa Eulàlia, una pedania semiabandonada a la vora del riu Vinalopó, entre Saix i Villena. Després de més de sis anys en antena i amb uns resultats excel·lents, només el tancament sobtat d'RTVV el 29 de novembre del 2013 va motivar la fi de la sèrie: una mort prematura. La temporada 11, que en principi havia de tindre uns 30 episodis, s'estava emetent cada diumenge; però el quart capítol (el 198 de la sèrie, que estava previst per a l'1 de desembre) no va arribar a vore's per televisió. Per a sort dels seus seguidors, els 8 episodis acabats d'aquella temporada (195-202) varen vore la llum a través d'uns DVDs que va publicar el diari Levante-EMV entre març i abril del 2014.

Promoció en Canal Nou: És part de tu


L'Alqueria va rebre crítiques pel que fa a la representació del valencià. Unes es referien al fet que és un producte bilingüe en valencià i castellà, quan podia ser al 100% en valencià. Ara bé, això va tindre molts més efectes positius que negatius per a la percepció i l'ús del valencià en la nostra societat: va permetre que, molts espectadors que no vorien una sèrie que fóra completament en valencià, estigueren en contacte amb la nostra llengua cada setmana i l'aprengueren més bé.

Altres crítiques es basaven en el fet que el bilingüisme presentat era diglòssic: assovint, els personatges valencianoparlants tendien a canviar-se al castellà quan parlaven amb personatges castellanoparlants. És deveres que eixa manera d'actuar no beneficia socialment el valencià, però també és cert que representar-la en una sèrie d'època no deixa de ser un element de realisme històric.

A més, la fama de L'Alqueria Blanca va aprofitar per a promoure la llengua a través de dos sèries de 13 llibres cada una (2009 i 2010) per a la col·lecció Llegir en Valencià de la Fundació Bromera, distribuïts amb la premsa.

Espot de la campanya «Llegir en Valencià amb L'Alqueria Blanca»


Però, a banda dels DVDs i dels llibres, L'Alqueria ha seguit viva en altres formats. Primer, va ser l'obra ¿On collons està Sento?, amb què diversos personatges varen recórrer els teatres valencians. I, en acabant, la sèrie va arribar als cines amb el llargmetratge Benidorm mon Amour (2016), una comèdia on Tonet i els seus amics van a la platja per a lligar amb les turistes, però es troben enmig d'una trama de falsificació perseguida per la policia.

Finalment, À Punt va reemetre la sèrie del 4 de febrer a l'11 de desembre del 2019, i es poden vore els 202 capítols (més l'especial "L'Alqueria West") en la web de la cadena, amb la imatge retallada i deformada.

Comparativa L'Alqueria Blanca

A petició de la llavors directora general d'À Punt, Empar Marco, accedírem a retirar temporalment del nostre canal de Youtube els vídeos dels episodis complets de L'Alqueria, que havien rebut milers i milers de visualitzacions. I ens alegràrem d'haver contribuït a mantindre durant eixos anys l'interés al voltant de la sèrie i, per tant, a la seua recuperació per part de la televisió pública. Podeu llegir el comunicat que va fer Ficció en Valencià al respecte.

Promo À Punt (gener 2019), rectificada a 4:3 per nosaltres


Ara, a partir de juny del 2020, a més de la web d'À Punt (on, com hem dit, la imatge de molts dels episodis apareix retallada i deformada, encara que a més resolució), podeu tornar a vore'ls en el nostre canal de Youtube en el seu format original d'emissió en Canal Nou. Estes són les llistes de reproducció de les diverses temporades (fins a la 10):

GRÀCIES