dimecres, 26 de juliol de 2017

L'Alqueria Blanca (2007-2014)


Títol
L'Alqueria Blanca

Format, país i idioma original
Sèrie valenciana en valencià i castellà

Gènere i durada
Drama d'època. 202 episodis de 45-75 minuts en 11 temporades

Estrena
Diumenge 23 de setembre del 2007

Emissió
 • Per Canal Nou els diumenges en prime time (2007-2013)
 • Directament a DVD els episodis 198-202 (2014)
 • Repeticions: per Canal Nou, de dilluns a divendres per la vesprada (estius)


L'Alqueria Blanca és la sèrie d'acció real més popular de la història de la televisió valenciana. Entre la seua estrena en el 2007 i el tancament de Canal Nou en el 2013, va ser el producte franquícia de la cadena. Cada nit de diumenge, molts milers de valencians (des de tot el territori i tant valencianoparlants com castellanoparlants) la sintonitzaven i marcaven uns índexs d'audiència extraordinaris. Com a conseqüència de més de sis anys d'èxit, personatges com ara Tonet, Dora, Jaume, Blanca, Don Miquel, Anitín, Sento i un llarg etcètera seguixen estant presents en la memòria i en l'imaginari col·lectiu d'una bona part dels valencians.

Cançó completa subtitulada


Esta ficció està ambientada en els anys 1960 i reflectix la vida d'un poble de l'interior de l'Alcoià. En un ambient eminentment rural i marcat per les grans diferències entre les dos famílies més representatives del lloc, els Pedreguer i els Falcó, es viuen una sèrie d'històries amb l'amor per damunt de la diferència de classes, l'enveja, la gelosia i l'escàndol davant d'alguns dels avanços imparables de la societat com a eixos principals de l'argument. El que podria resultar un poble tranquil en què es reflectix la vida absorta dels seus habitants, allunyats de les grans ciutats, dels mitjans de comunicació i dels avanços de la societat, es convertix en l'escenari d'una lluita de classes, poder i terres.

Els episodis es gravaven en els platós de la Ciutat de la Llum d'Alacant i en els exteriors de la Colònia de Santa Eulàlia, una pedania semiabandonada a la vora del riu Vinalopó, entre Saix i Villena. Després de més de sis anys en antena i amb uns resultats excel·lents, només el tancament sobtat d'RTVV el 29 de novembre del 2013 va motivar la fi de la sèrie: una mort prematura. La temporada 11, que en principi havia de tindre uns 30 episodis, s'estava emetent cada diumenge; però el quart capítol (el 198 de la sèrie, que estava previst per a l'1 de desembre) no va arribar a vore's per televisió. Per a sort dels seus seguidors, els 8 episodis acabats d'aquella temporada (195-202) varen vore la llum a través d'uns DVDs que va publicar el diari Levante-EMV entre març i abril del 2014.

Promoció en Canal Nou: És part de tu


L'Alqueria va rebre crítiques pel que fa a la representació del valencià. Unes es referien al fet que és un producte bilingüe en valencià i castellà, quan podia ser al 100% en valencià. Ara bé, això va tindre molts més efectes positius que negatius per a la percepció i l'ús del valencià en la nostra societat: va permetre que, molts espectadors que no vorien una sèrie que fóra completament en valencià, estigueren en contacte amb la nostra llengua cada setmana i l'aprengueren més bé.

Altres crítiques es basaven en el fet que el bilingüisme presentat era diglòssic: assovint, els personatges valencianoparlants tendien a canviar-se al castellà quan parlaven amb personatges castellanoparlants. És deveres que eixa manera d'actuar no beneficia socialment el valencià, però també és cert que representar-la en una sèrie d'època no deixa de ser un element de realisme històric.

A més, la fama de L'Alqueria Blanca va aprofitar per a promoure la llengua a través de dos sèries de 13 llibres cada una (2009 i 2010) per a la col·lecció Llegir en Valencià de la Fundació Bromera, distribuïts amb la premsa.

Espot de la campanya «Llegir en Valencià amb L'Alqueria Blanca»


Però, a banda dels DVDs i dels llibres, L'Alqueria ha seguit viva en altres formats. Primer, va ser l'obra ¿On collons està Sento?, amb què diversos personatges varen recórrer els teatres valencians. I, en acabant, la sèrie va arribar als cines amb el llargmetratge Benidorm mon Amour (2016), una comèdia on Tonet i els seus amics van a la platja per a lligar amb les turistes, però es troben enmig d'una trama de falsificació perseguida per la policia.
_____________

A continuació, llistem les temporades i les enllacem a Youtube, on les podeu vore:
Però ara, per a seguir oferint-vos tota la sèrie, necessitem LA VOSTRA COL·LABORACIÓ: ajudeu-nos a localitzar els EPISODIS QUE ENS FALTEN o que tenim amb mala qualitat. Vos demanem que vos poseu en contacte amb nosaltres si teniu algun d'estos episodis:
 • Episodis que falten: 136, 138, 140-142, 149-157, 159-194.
 • Episodis que tenim amb mala qualitat: 120, 123, 125, 135.

GRÀCIES


19 comentaris:

 1. para cuando las temporadas que faltan? estoy impaciente.
  me encanta esta serie y miro la pagina a diario, a ver si hay suerte y ha empezado a subir la temporada 8.
  muchas gracias.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Encara ningú ens ajuda amb els episodis perduts. :(

   Elimina
  2. yo he estado buscando y tampoco encuentro nada sobre los capítulos que os faltan. Si consiguiera alguno, os lo haría saber. Sigo intentandolo.

   Elimina
  3. Aleshores, fins que algú no us pase els capítols de les temporades 9 i 10. No pujareu la 8??

   Elimina
  4. ¿La temporada 7 no arriba fins al capítol 100? En YouTube sols està fins al 91.

   Elimina
  5. Hola, Nieves. En la TV, la temporada 7 va arribar a l'episodi 91. En els DVDs, la distribució d'episodis per temporada va ser diferent.

   Elimina
 2. Pero si no es molestia podieu anar penjant els que si tingueu,segur que mentres tant van apareguent, yo els abuscat els que dieu que falten pero res, tinc el 162 y 163 de casualitat,

  ResponElimina
 3. Mes que res, perque a capitul per semana falten 6 mesos de capitols asta arribar ahi... Y ne ixe temps segur que apareixen els que falten,els estariem molt agraits.

  ResponElimina
 4. Nosaltres també estem impacients per continuar veient la sèrie. La seguireu pujant?. Si no fóra així, m'agradaria saber on puc trobar-la per a comprar els capítols que falten. Gràcies

  ResponElimina
 5. Bon dia, per a quan la 8 temporada? Tinc ganes de poder vorela, espere que no tardeu molt.

  ResponElimina
 6. Hola! Si, per què no pugeu la temporada 8? Como podem ajudar-vos per a trobar els capítols que falten?
  Pugeu la temporada 8 que si esta sencera i a poc a poc, aniran apareixent la resta.
  Ens quedem amb les ganes de vore como està el tio Pep!!! Si tardeu massa, perderem seguidors.

  ResponElimina
 7. A tots els interessats: tenim la intenció de penjar més episodis durant les festes de Nadal.

  ResponElimina
 8. Gracias por subir ayer un capitulo

  ResponElimina
 9. Gracias por seguir subiendo capítulos es como un regalo

  ResponElimina
 10. Gracies per pujar cada día un capitol, a gent que no esta pasanto molt be li feu un poc mes agradables les nits, hui aneu apujar algun? Estem desitjant continuar veientlos

  ResponElimina