dilluns, 15 d’abril del 2019

Voltron, el Defensor de l'Univers (1984-1985)



Títol original
Voltron: Defender of the Universe

Format, país i idioma original
Sèrie d'animació dels EUA en anglés

Gènere i durada
Mecha de 124 episodis de vora mitja hora

Emissió original
Redifusió (1984-1985)

Emissió valenciana
Canal Nou (1992-1994)


Voltron, el Defensor de l'Univers (1984-1985) és, formalment, una sèrie de la productora nord-americana World Events Productions. Ara bé, realment és un conjunt de dos subsèries (Lion Force Voltron i Vehicle Team Voltron) que, al seu torn, eren reedicions de dos animes de l'estudi japonés Toei (Beast King GoLion i Armored Fleet Dairugger XV respectivament), amb la introducció de canvis i de censura per a adaptar-les al públic infantil nord-americà.


Vídeo de mostra 1: opening valencià (veu de Juli Mira)



Sinopsi
Cinc jóvens pilots conduïxen cinc lleons robot que es poden combinar per a formar Voltron. L'equip ha de protegir el planeta Arus del rei Zarkon i d'altres malvats.
_______

La primera emissió valenciana començà en Canal Nou a partir de la primavera d'estiu de 1992, dins A la Babalà de migdia, que incloïa Voltron Bola de Drac. Durant l'estiu, passà als matins acompanyant Els Guardians de la Galàxia i, durant els dos anys següents, continuà en antena. Ja en la dècada següent, es tornaria a emetre la sèrie, a més de la seua seqüela en 3D: Voltron, la Tercera Dimensió (1998-2000).


Vídeo de mostra 2: Formem Voltron! (veu de Berna Llobell)



Finalment, a partir d'abril del 2019, la nova televisió pública valenciana, À Punt, emet la darrera versió de la sèrie, Voltron, el Defensor Llegendari (2016-2018), formada per 78 episodis que ja estaven disponibles en la plataforma Netflix en uns altres idiomes. Ací en teniu una mostra:


Este producte no ha sigut comercialitzat en valencià.

Si pots aportar mostres d'altres materials, escriu-nos a:
 ficcioenvalencia@gmail.com