dilluns, 3 de juny del 2019

L'Inspector Gadget (1983-1986)



Títol original
Inspector Gadget

Format, país i idioma original
Sèrie d'animació dels EUA, Canadà i França en anglés o en francés

Gènere i durada
Policíac. 86 episodis d'uns 22 min.

Emissió original
FR3 (França, 1983-1986)


Emissió valenciana
  • Canal Nou (1993-1995, 2001)
  • Punt Dos (2001)


L'Inspector Gadget és una sèrie de televisió de dibuixos animats produïda per DiC Entertainment i que va durar de 1983 a 1986. Tracta de les aventures d'un detectiu trompellot i despistat, que és, a més, un cíborg equipat amb diversos gadgets (artefactes) col·locats per tot el seu cos. El seu principal enemic és el Dr. Gang, líder de la malvada organització MAD.

La sèrie va ser una coproducció de França, Canadà i Estats Units, amb participació japonesa, i es va doblar originalment en anglés i en francés. Per al doblatge valencià, la versió de referència era la francesa, de manera que manté els noms francesos dels personatges. Ara bé, la versió en valencià sí que té l'intro doblat, a diferència de la versió en castellà (que conservà la cançó en francés). Una altra nota curiosa és que es tracta dels primers dibuixos animats de TV que comptaren amb so stereo.


Vídeo de mostra (intro i fragment)



La primera emissió de L'Inspector Gadget en valencià tingué lloc en Canal Nou a partir de juny de 1993, dins de la segona finestra de l'espai A la babalà (la de migdia, que s'emetia de 13 a 14 h.), precedida de Musculman. La sèrie tornà a la cadena pública entre novembre de 1994 i abril de 1995, inicialment per les vesprades (seguida de Els Picapedra) i, finalment, pels matins.

Les últimes reposicions es farien en el 2001, entre abril i agost del 2001 en Punt Dos (per les vesprades, inicialment seguida de Les Tortugues Ninja) i entre novembre del 2001 i febrer del 2002 en Canal Nou (pels matins).


Repartiment (paper / veu en valencià)
  • Inspector Gadget / Miquel Benito
  • Sophie / Montse Anfruns


Este producte no ha sigut comercialitzat en valencià.

Si pots aportar mostres d'altres materials, escriu-nos a:
 ficcioenvalencia@gmail.com