dimecres, 12 de juny del 2019

Lucky Luke (1983-1984, 1991-1992)

Títol original
Lucky Luke

Format, país i idioma original
1) Sèrie d'animació de França, Alemanya i els EUA en francés, alemany o anglés
2) Sèrie d'animació de França en francés

Gènere i durada
Western de 52 episodis (26+26) d'uns 23-27 min.

Emissió original
FR3 (França, 1983-1984 i 1991-1992)

Emissió valenciana
Canal Nou (1994-1998)



Lucky Luke és el títol de dos sèries d'animació, de 26 episodis cada una, basades en la sèrie homònima de còmics de l'autor belga Morris (Maurice De Bevere). La primera d'elles, que es va estrenar en 1983, fon una coproducció internacional de Hanna-Barbera, Gaumont, Extrafilm i FR3. La segona fon una producció francesa d'IDDH i es va emetre originalment a partir de 1991.

La història narra les aventures de Lucky Luke, un cowboy solitari que viatja pel Far West acompanyat pel seu astut cavall Jolly Galop i, habitualment, per Rantanplan, un gos guardià que es perd molt fàcilment. Durant el viatge, Lucky, "l'home que dispara més ràpid que la seua ombra", es trobarà amb bandits com ara els Dalton o Billy el Xiquet. La trama, a més, està plena d'elements humorístics que parodien el gènere western.


Vídeo de mostra: intro



Goscinny i Morris, treballant en Lucky Luke
En un principi, els drets de la sèrie animada en Espanya els tenia Antena 3, i TVE-1 emetia la sèrie d'acció real protagonitzada per Terence Hill. Mentrestant, les cadenes autonòmiques posseïen els drets d'emissió de les pel·lícules. Com a mínim dos films animats de Lucky Luke s'han doblat al valencià: Lucky Luke, l'Intrèpid (Daisy Town, 1971), estrenat per Canal Nou el 13 d'octubre de 1990, La Balada dels Dalton (1978), emés l'1 de gener de 1993. Els va dirigir i coproduir el francés René Goscinny, u dels autors d'Asterix, el qual també va participar en l'escriptura dels guions de molts dels còmics de Lucky Luke.

Encara que pareix que ja n'hi havia hagut alguna anterior, l'emissió que més ens consta de la versió valenciana tingué lloc en Canal Nou entre juliol i octubre de 1995, dins del segon espai d'A la Babalà dels matins, entre El Doctor Slump i Els Picapedra. En acabant, tornaria a antena durant l'hivern de 1996-1997 a migdia (novament, seguida d'Els Picapedra) i, des de l'estiu, pels matins (esta volta, entre Dracs i Masmorres i Els Guardians de la Galàxia).


Vídeo de mostra: outro



La seqüela francocanadenca Les Noves Aventures de Lucky Luke (2001-2003) aparegué en Punt Dos i en Canal Nou en els anys 2005-2006. Finalment, la darrera reemissió de la sèrie clàssica tingué lloc en algun moment de l'etapa 2010-2013 en Canal Nou i Canal Nou 2, i la seua captura ha permés que hui disposem de tota la sèrie en els nostres arxius. Estem penjant-la ACÍ, en un muntatge nostre.


Repartiment (paper / veu original / veu en valencià)
  • Lucky Luke / Jacques Thébault / Berna Llobell
  • Jolly Galop / Roger Carel / Enric Benavent
  • Rantanplan / Bernard Haller / ¿?
  • Joe Dalton / Pierre Trabaud / Edu Zamanillo
  • William Dalton / Jacques Balutin / Toni Sales
  • Jack Dalton / Gérard Hernandez / Enric Benavent
  • Averell Dalton / Pierre Tornade / Alfred Picó
  • mare Dalton / Perrette Pradier / Marina Navarro
  • rètols / - / Berna Llobell
Veus addicionals: Ignasi Díaz...


Este producte no ha sigut comercialitzat en valencià.

Si pots aportar mostres d'altres materials, escriu-nos a:
 ficcioenvalencia@gmail.com