dijous, 8 d’agost del 2019

Roseanne (1988-1997)

Títol original
Roseanne

Format, país i idioma original
Sèrie d'acció real dels EUA en anglés

Gènere i durada
Sitcom de 222 episodis d'uns 21-22 min.

Emissió original
ABC (1988-1997)

Emissió en valencià
Canal Nou (1989 i anys 90)



Roseanne és una sitcom dels EUA emesa originalment entre 1988 i 1997 per la cadena ABC i protagonitzada per l'actriu Roseanne Barr. La sèrie tingué molt d'èxit des del principi i va ser una de les més vistes en els EUA durant les seues 9 temporades.

El seu secret era que, a diferència de les telecomèdies familiars molles i benintencionades que fins aquell moment dominaven el panorama televisiu, Roseanne retrata amb sarcasme, ironia i humor negre una família prou desastrosa, desordenada i de recursos econòmics ajustats. Una família treballadora que no cuida els modals, no sol demostrar l'estima i on tots se'n riuen de tots.

Vídeo de mostra


En el 2018, després de més de 20 anys del que havia de ser l'últim episodi, apareix un reboot de Roseanneamb una altra temporada de 9 episodis. La nova etapa obtingué bones dades d'audiència i havia de continuar, però els tuits políticament incorrectes de l'actriu Roseanne Barr provocaren la seua exclusió i l'aparició d'una altra ficció, The Conners, on la mateixa família ha de seguir avant després de la mort del personatge de Roseanne.

Canal Nou estrenà la sèrie clàssica en valencià el dissabte 23 de desembre de 1989 a les 22:00. Ara bé, l'emissió regular de la primera temporada no tingué lloc fins a febrer de 1990, i es va estendre fins a juny del mateix any. S'emetia els diumenges a les 20:30, fins que passà a les 17:30. Seria molt llarg comentar totes les emissions (incloent reposicions) de les diverses temporades que poguérem vore en la cadena pública valenciana a principis i a mitjans dels anys 90.


Este producte no ha sigut comercialitzat en valencià.

Si pots aportar mostres d'altres materials, escriu-nos a:
 ficcioenvalencia@gmail.com